Начало Новини Предходни новини Патриотична среща в Радио Видин

Патриотична среща в Радио Видин ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Четвъртък, 06 Април 2017 06:48

 

Патриотична среща в Радио Видин

 

На 01.04.2017 г. в Радио Видин се проведе среща на учениците от клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр.Брегово с патриота и родолюбец - онколога проф. д-р Иван Гаврилов.

Професор Гаврилов разказа случи от историята и призова учениците да помнят заветите на дедите си и да съхраняват паметта на героите, загинали за Отечеството.

В срещата участва и Зоя Апостолова – историк и общественик от Лом, която раздадена учениците материали, свързани с отбелязването на 100- годишнината от Първата световна война в Лом и с дейността на дружеството за Българо-швейцарско приятелство „Луи Айер“ – швейцарецът, който също оставя костите си в Македония, наравно с тези на нашите герои, по време на първата световна война.

Патриотичната среща в Радио Видин бе от поредицата инициатива , посветени на 100-годшнината от героичната гибелна полк. Стефан Илиев – командир на 15-ти пехотен Ломски полк , загинал при контраатака на Червената стена.

В памет на загиналите ни предци, професор Гаврилов дари на учениците от клуб „Млади възрожденци“ пръст от връх Чеган и Червената стена, където са воювали бойците от 15-ти Ломски полк, също така им раздаде и книги на патриотична тематика.

Учениците получиха и първите си родолюбиви задачи. Едната е да напишат есе на тема „Изгубената съвест“, а другата е да инициират поставянето на паметна плоча на подпоручик Иван Тодоров от Ново село, който предпочел да загине, вместо да се предаде на французите.

Училището също получи като дар и и копие на портрета на Васил Левски, дело на художника Ставри Калинов, както и средства за стипендии, които да се дават през следващите четири години на двама абитуриенти – момче и момиче, доказани родолюбци с отличен успех. Паричната награда е на името и в памет на подпоручик Иван Тодорв.

 

 

Последно променен на Четвъртък, 07 Март 2019 09:51
 

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.